fredag 1 februari 2013

Äntligen fredag.

Visst är det skönt att det äntligen är fredag och att det verkar som att helgen kommer att bjuda på riktigt härligt utomhusväder:)!!!
Jag har fått lite påbackning av en vän att jag måste redovisa vår in- och utlista som vår familj har bestämt oss för att ha. Så jag testar väl att skriva lite igen så får vi se hur länge det håller denna gång;).
Det är så här att vi har bestämt att skaffa oss en in- och utlista för att bli mer medvetna i vår konsumtion, vi får inte inskaffa något nytt eller begagnat heller för den delen om vi inte har gjort oss av med något på ett eller annat sätt. Kanske inte låter som en stor grej men för en som gillat att shoppa är det en ganska stor omställning;). Måste dock erkänna att vi fuskar lite så här på vårt första år, vi har gjort undantag för saker som kan behöva repareras på huset och för det vi behöver till odlingen.  Visst får man lite skuldkänslor av att fuska men jag försöker fokusera på att vi äntligen har tagit ett första steg och fler kommer i framtiden! Fast eftertänksamheten gäller även då det inhandlas till våra undantag, vi har ett nytt mantra som vi lever efter;).

Behöver vi verkligen det här eller kan vi klara oss utan?

För tillfället ligger vi på +2 på vår in och utlista men fortsättning följer;). Vet ni vad som är det absolut bästa med denna lista? Jo vi har upptäckt att den ger oss mycket mer tid att bara vara tillsammans. Har verkligen inte tänkt på hur ofta man är på en affär utan att man egentligen inte behöver något. Det är många gånger som man åkt in till Bollnäs för att bara strosa omkring tittat i lite affärer, käkat lunch o.s.v. och visst är det mysigt men det är ju mer skoj att packa en matsäck och åka pulka istället:)!!!

Så nu över till något helt annat, jag tänker skrämma upp alla er som dricker ett gott glas vin så här på fredagen. Fast jag skulle inte vilja kalla det skrämmas utan mer hjälpa er att välja ett alternativ som är bättre för er och era nära och kära:).
Jag håller på att läsa en superbra bok som heter Den flamsäkra katten, om kemisamhället, hälsan och miljön. Den rekommenderas varmt!!!! Där i står det i alla fall följande:

Varje år gör EUs livsmedelsmyndighet en genomgång av bekämpningmedel i mat, med stickprov av drygt 70 000 frukter och grönsaker. I den senaste kan man läsa att 72 procent av vindruvorna innehöll rester av bekämpningsmedel.
Enligt Naturskyddsföreningens matexpert Emelie Hanson hjälper det inte med att skölja druvorna. De besprutas nämligen med ett systemverkande bekämpningsmedel bland annat. Det betyder att giftet inte ligger kvar utanpå, utan cirkulerar i växtens celler.

Tänk på det innan ni köper vindruvor eller russin till era barn, med andra ord köp ekologiska om ni är rädda om varandra!!! Nu till den roliga informationen om ert fredagsvin;), som vi alla vet är gjort på druvor.

En kemisk analys av vin visade att bekämpningsmedel simmade runt i 34 av 34 testade flaskor, enligt Naturskyddsföreningen. I 16 av flaskorna fanns medel som EU klassar som cancerframkallande, mutagena, reproduktionshämmande eller hormonstörande.

Personligen tycker jag det är absurt att man får sälja varor som innehåller dessa ämnen!!! Det är tur att det finns alternativ, så om ni är rädda om er själva och er omgivning välj ekologiskt vin då slipper ni i alla fall gifterna:)! 

Okej nu nog med det. För att fira in helgen så jobbar jag vidare på en beställning av lite garanterat kalorifria bakverk. Så med denna bild önskar jag er alla en härlig helg!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar