fredag 28 juni 2013

Hemmagjord yoghurt


I förrgår började jag med ett roligt experiment i min underbara Crock-pot, prövade nämligen att göra min egen youghurt från ekologisk mjölk. Hade hittat två olika recept på nätet och bestämde mig för att starta med det som innebar lägst ansträngning första gången. 
Så jag hällde i två liter mjölk i Crock-potten och satte den på låg i 2h45min. När det den tiden hade gått stängde jag av Crock-potten och lät mjölken sitta i den i ytterligare 3h. Efter det var det dags att ta lite av den ljumma mjölken och blanda ut den med 2dl färdig yoghurt med aktiv bakteriekultur. Eftersom det var första gången jag gjorde det så tog jag köpt ekologisk yoghurt, nästa gång spar jag lite av den hemmagjorda youghurten. 
När jag hade blandat ihop mjölken och yoghurten väl hällde jag tillbaka det i Crock-potten och rörde ihop det med den resterande mjölken. Sedan lindade in hela crock-potten i en badhanduk och där fick den stå i 8-12h, i mitt fall blev det nog 10h.
Så nästa morgon hade vi härlig yoghurt som efter  kylning i kylskåpet åts med stor njutning tillsammans med lite frön och färska bär från trädgården. Mums, mums!!!!
Konsistensen på yoghurten var lite rinnig nästan som en lättyoghurt men smaken var det inget fel på. Nästa gång ska jag testa det andra receptet där man kokar och kyler mjölken innan man låter den sitta i crocken och se om den blir lite tjockare. 
Kommer dock att fortsätta göra detta för 1 liter ekologisk mjölk är mycket billigare än 1 liter ekologisk yoghurt och ju mindre utgifter vi har desto mindre behöver vi jobba vilket innebär mer tid tillsammans och tid är mycket viktigare än pengar.

14793_1aedb2b77f3e0c9d8777e7e36ed0fdae.jpg

1 kommentar:

  1. Den där crock-poten lät ju spännande!
    Själv kokade jag egen yoghurt när jag jobbade på gård. Men jag använde vanlig gryta. Värmde mjölken, lät svalna till fingervarmt och rörde ner yoghurt.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera