torsdag 14 mars 2013

Fundersam och lite arg.

Idag är en sådan dag som jag funderar på en hel massa saker men får liksom inget gjort;). Igår kväll var jag på en intressant föreläsning av Per Holmgren. Han pratade om klimatfrågan ur många olika synvinklar och det var både skrämmande och upplyftande. 
Vi i dagens moderna samhälle har satt oss i ett beroende av bekvämlighet, vi kräver en hel massa men tänker inte på vilka resurser vi använder för att få vår vilja igenom. Har vår generation verkligen rätt att kräva allt det här på bekostnad av våra barn och barnbarn. 
Varje år tar vi mer resurser från vår planet än den hållbart kan ge oss.
Per hade en bra liknelse för att synliggöra och förenkla problematiken.
Han jämförde oss med en hungrig potatisbonde. Den här bonden var så hungrig (eller ska man säga girig;)) att han hade ätit upp hela sin årliga skörd redan i mars och då började han äta upp sin sättpotatis vilket i sin tur leder till att han får en mindre skörd nästa år och behöver äta ännu mer sättpotatis och detta fortsätter och varenda kotte kan förstå att detta beteende leder till att bonden till slut kommer att vara helt utan potatis. Så hur kan det då komma sig att trots att vi förstår det här använder samma princip i vårt liv och t.ex. överfiskar våra hav så att det inte kommer att finnas fiskar i könsmogen ålder för att reproducera sig och vad händer om de inte kan reproducera sig?????
Jo de dör ut! 
Har vi rätt att riskera våra kommande generationers möjlighet att äta fisk bara för att vi vill ha mer än vad vi behöver för att äta oss mätta?
Det finns så många exempel på människans kortsiktiga idioti att det inte går att räkna upp allt men vi måste verkligen börja tänka lite mer på andra än bara på oss själva!!!!!
På nätkursen jag går i medveten konsumtion fick vi se på en 20 min film om konsumtion som hette story of stuff och den tycker jag ni ska se på you tube (http://www.youtube.com/watch?v=gLBE5QAYXp8) och sedan fundera lite kring vad ni kan göra i er familj för att inte bidra till att förstöra för kommande generationer. Tillsammans kan vi vända denna skuta och hitta en hållbar och njutbar väg för kommande generationer likaväl som för vår egen generation.

Per Holmberg ställde även en fråga om hur kommer det sig att när det kommer till regeringarnas planering av militären sitter de ner med en analytiker och tänker på det värsta tänkbara scenariot som kan inträffa och hur ska vi försvara oss mot det. Detta ligger till grund för budgeten.
När det kommer till miljöfrågorna utgår man alltid från bästa tänkbara scenario och tar för givet att så kommer det att bli, för de värsta scenarierna är för dyra. 
Hmmmm......känns det logiskt?!?!?!?

Till föreläsningen igår hade det gått ut en inbjudan till alla fritidspolitiker som sitter i kommunfullmäktige och jag måste säga att jag är mycket besviken på uppslutningen. Vi var endast en 10-15 personer närvarande. Beslutsfattare på alla nivåer måste börja inse att de har ett STORT ansvar för kommande generationer!!!! 
Okej nu har jag avreagerat mig för idag och ska nu återgå till att se på de små positiva sakerna i livet igen:). Som att många av våra blommor i fönstren nu har fått flytta lite på sig för att göra plats för planterade frön och våra tomatfrön har börjat gro:)!!!!
Helt underbart att se och känna att vi försöker göra skillnad och på samma gång få äta godare och kemikaliefri mat.
Mums Mums!!!!!1 kommentar:

  1. Ja, visst blir man förbannad på systemet! Och frustrerad på alla människor som väljer att blunda. Jag tycker liknande föreläsningar borde läggas på betald tid för politiker eftersom det är så viktigt. Det är alltid så att de som allra mest behöver höra det struntar i att gå. Kan vi avsätta en hel timme för Bergvik skog av KS så ska det inte vara några problem att avsätta tid för något som är så mycket viktigare!

    SvaraRadera