onsdag 25 maj 2011

Är man mindre värd i Sverige om man inte är fullt arbetsför?

Sitter här och väntar på att min yngsta dotter ska vakna och funderar lite kring hur vi värderar människor.
Den sittande regeringen tjatar hela tiden om sina jobbskatteavdrag och att det ska löna sig att arbeta. Jo det är väl i och för sig rätt att det ska löna sig att arbeta. Det vet väl varenda kotte att det är trevligt att få lite extra pengar i lönekuvertet men ska det verkligen ske på bekostnad av människor som redan nu lever på ett existensminimum? 
I mina ögon och genom mina erfarenheter med de människor jag mött i livet är det en ytterst liten del som verkligen önskar se sig själva arbetslösa eller sjuka, utan det är något de drabbats av utan egen vilja. De allra flesta mår dåligt av sin situation och till det ska du lägga en skuld på att du inte är lika mycket värd i regeringens ögon om du inte arbetar 100%.
Själv tror jag inte på piska istället för morot. Vi får inte fler friska människor genom att tvinga dem till att bli utförsäkrade, inte heller färre arbetslösa för att vi sänker deras ersättning så att de inte kan leva på sin a-kassa. 
I mina ögon är du lika värdeful för samhället även om du är sjuk eller arbetslös. Du kanske skulle ork vara en bra medmänniska till någon i din omgivning om du i lugn och ro fick tid på dig att bli frisk och finna ett arbete. Du kanske genom dina erfarenheter av att vara sjuk eller arbetslös kan ge råd och stöttning till någon som går igenom denna process för första gången. Om du hade en ekonomisk och trygg bas att stå på skulle du kunna göra underverk för människor runt omkring dig även om du inte klarar av att arbeta till 100%. Vi skulle orka stötta varandra då vi har det svårt och på så vis bli starkare och orka acceptera vår egen nivå för tillfället och sträva mot att ta oss tillbaka till det liv de allra flesta av oss önskar.
Hur man nu får ner dessa tankar till något som liknar en begriplig motion till riksdagen/regeringen vet jag inte med det är något jag får fortsätta att fundera på. 
Glöm för guds skull inte att ni är ALLA lika mycket värde oavsett inkomst, arbete, bakgrund, sjukdom, sexuell läggning, hudfärg...........och alla andra anledningar som jag inte kan komma på just nu ;). 
Ha nu en underbar dag för det ska jag försöka ha genom dimman av migrän. Snart ska jag dock äntligen få hämta min äldsta trollunge och hennes pussar på mitt onda huvud är en medicin för själen även om det inte botar huvudvärken :)!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar